A Duodopa kezelés javíthatja a Parkinson-kórban jelentkező impulzus kontroll zavarokat

Parkinson-kórban a betegek egy részénél fokozott játékszenvedély, bevásárlási kényszer, evéskényszer, internetfüggőség, túlzott munkamánia vagy fokozott szexuális vágy/aktivitás alakulhat ki, amit összefoglalóan impulzus kontroll zavaroknak is nevezünk.

A kiszámíthatatlan mozgásállapotváltozással járó előrehaladott Parkinson-kórban a mély agyi stimuláció vagy a levodopa/carbidopa intesztinális gél (Duodopa) kezeléssel lehet a mozgásteljesítményt stabilizálni. A megfelelően elvégzett mély agyi stimulációs kezelés impulzus kontroll zavarokat javító hatása eddig is ismert volt, azonban hasonló adat eddig nem került ismertetésre a Duodopa kezeléssel kapcsolatban.

Spanyol kutatók 2018-ban közölt vizsgálata szerint, a Duodopa kezelés hatékony és biztonságos kezelési forma az előrehaladott Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében. Megfelelő dózisbeállítás esetén a fokozott evéskényszer, a munkamánia, a fokozott gyógyszerhasználat és az ismétlődő cselekvések jelentős javulást mutatnak. Ezzel szemben a fokozott szexuális aktivitásban és szerencsejátékkényszerben érdemi javulást nem eredményezett a Duodopa kezelés. Eredményeik szerint a Duodopa kezelés bizonyos impulzus kontroll zavarok kezelésében is hatékony eljárás lehet.

 

Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00415-018-8803-1

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn