A Parkinson-kór korai gyógyszeres kezelése lassíthatja a betegség előrehaladását

A klinikai gyakorlatban a kezdődő Parkinson-kóros betegek egy része a Parkinson-kór elleni gyógyszeres kezelés alkalmazását elutasítja. Úgy érzik, hogy a tüneteik „túl enyhék” ahhoz, hogy napi rendszerességgel gyógyszert szedjenek rá.

A minél koraibb gyógyszeres kezelés előnyeit eddig is sejtettük, azonban csak egy 2018-ban publikált vizsgálat tudta minden kétséget kizáróan megerősíteni ezt a gyakorlatot.

A Parkinson’s Progression Markers Initiative (PPMI) egy olyan kezdeményezés, aminek a segítségével 2010 óta 11 országban több száz beteg bevonásával a Parkinson-kór előrehaladását vizsgálják.

A Movement Disorders folyóiratban megjelent tanulmányban 358 újonnan diagnosztizált, gyógyszeres kezelésben még nem részesülő betegcsoport 5 éves nyomon követésével igazolták a szerzők, hogy a korán megkezdett dopaminerg (levodopa vagy dopamin-agonista) gyógyszeres kezelés a Parkinson-kór tüneteinek súlyosbodását lelassítja. Azok a betegek akik a diagnózis felállításakor nem azonnal részesültek gyógyszeres kezelésben, a betegség gyorsabban haladt előre, mint az azonnali gyógyszeres kezelésben részesülő társaiknál.

Ez a nagy esetszámú több országra kiterjedő nemzetközi vizsgálat megerősíti azt az eddig is alkalmazott klinikai gyakorlatot, hogy a minél korábban megkezdett gyógyszeres kezelés számos előnyt jelenthet a betegek számára, úgymint a tüneti javulást, a javuló életminőséget és a lassabbá váló betegség progressziót.

 

Forrás: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/mds.27361

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn