Az α-synuclein elleni ellenanyag alkalmazása biztonságos és javíthatja a Parkinson-kór tüneteit

Jelenleg a Parkinson-kór kezelésére főleg tüneti gyógyszereink vannak, melyek a betegség tüneteit képesek enyhíteni, de a betegség előrehaladását már nem tudják megállítani.

A betegség gyógyítását célzó kísérletek közül az őssejtbeültetések és a kóros fehérjekicsapódást megelőző eljárások tűnnek a legkecsegtetőbbnek.

Parkinson-kórra jellegzetes idegsejtpusztulás hátterében egy kódosan kicsapódó fehérje, az α-synuclein, szerepe merül fel. Az α-synuclein fehérje normálisan is jelen van az idegsejtekben. Azonban Parkinson-kórban eddig pontosan meg nem határozott okok miatt az α-synuclein kicsapódik, ami Lewy-testeknek nevezett zárványok kialakulásához majd az idegsejtek pusztulásához vezet.

Felmerül a kérdés, ha az α-synuclein kicsapódását meg tudnák akadályozni, illetve a már kicsapódott fehérjét le tudnánk bontani, akkor a Parkinson-kórra jellegzetes és folyamatos idegsejtpusztulás megállítható –e.

A PRX002/RG7935 olyan antitest (ellenanyag), ami a kicsapódott α-synucleinhez kötődik és lebontását eredményezi. Egy 2018-ban befejezett kísérletben 80 Parkinson-kóros beteg részesült PRX002/RG7935 kezelésben. Előzetes eredmények alapján az ellenanyag használata biztonságos.

A klinikai gyakorlatban történő bevezetéshez azonban további hatékonysági vizsgálatok elvégzése szükséges.

 

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2685097?utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jamaneurology&utm_content=olf&utm_term=061818

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn