Egy hangulatjavító gyógyszer (antidepresszáns) lassíthatja a Parkinson-kór előrehaladását

Depresszió előfordulása a Parkinson-kórban nagyon gyakori. Egy magyarországi felmérés alapján a depresszió élettartam előfordulása a Parkinson-kóros személyek esetében 73-76% között változik (Kovács et al. PARKINSONS DISEASE 2016; 2016, 7951840).

A Michigan State University munkatársai egy közel ötven éve elérhető antidepresszáns, a nortriptyline, hatásait vizsgálták 2064 Parkinson-kóros beteg orvosi anyagának áttekintésével. Eredményeik szerint a nortriptyline vagy ehhez hasonló szerkezetű hangulatjavítók alkalmazása mellett a betegek később szorultak levodopa kezelésre és a betegség lassabb lefolyású volt.

A jelenség hátterének tisztázása érdekében sejtkultúrákon és pakinsonos állatmodelleken is megvizsgálták a nortriptyline hatását. Kimutatták, a betegség alapvető szövettani jelenségeit, az α-szinuklein nevű fehérje kóros alakváltozását és a fehérje kicsapódását képes volt a nortriptyline csökkenteni. A kutatók feltételezései szerint az évtizedek óta elérhető és biztonságos nortriptyline nemcsak a betegek depresszív tüneteit képesek javítani, hanem feltehetőleg a betegség lefolyását is lassíthatja.

(Forrás: Collier et al. Neurobiology of Disease, Volume 106, October 2017, Pages 191-204 )

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn