Fehérje lerakódás tehető felelőssé a Parkinson-kórban megjelenő memóriazavarért

Parkinson-kór egyig jellegzetes szövettani jele az α-synuclein tartalmú fehérje lerakódása. Az α-synuclein tartalmú zárványok feltehetőleg toxikusak és közvetlenül az idegsejtek elpusztulásáért is felelősek. Az α-synuclein tartalmú zárványok nemcsak Parkinson-kórban, hanem egyéb parkinsonszerű tünetekkel járó megbetegedésekben (multiszisztémás atrófiában és a diffúz Lewy-testes demenciában) is kimutathatók.

Amikor az α-synuclein kicsapódás megjelenik a dopamin-termelő idegsejtekben gazdag fekete magban, a Parkinson-kórra jellegzetes motoros tünetek, úgymint izommerevség, meglassultság, illetve a nyugalmi remegés, megjelenésével számolhatunk. A betegség előre haladtával az α-synuclein tartalmú kicsapódások a memóriáért felelős központban, a hippocampusban is megjelenhet. Ilyen esetekben már feledékenység is kialakulhat.

A Pennsylvania Egyetem munkatársai 2018-ban tárták fel részletesen, hogy az α-synuclein milyen módon képes kicsapódni és zárványokat képezni, ami először az idegsejtek kóros működéséhét majd később az elpusztulásához vezet. Munkájuk alapján új gyógyszerkutatási lehetőségek nyílnak meg: Az α-synuclein termelésének csökkentésével, illetve a kicsapódásuk meggátlásával, a Parkinson-kór előre haladása lassíthatóvá vagy pedig akár teljesen meg is állíthatóvá válhat.

 

Forrás: https://actaneurocomms.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40478-018-0537-x

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn