Gyulladásos bélbetegségek megnövelhetik a Parkinson-kór kialakulási esélyét

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) jelentősen megnövelik a Parkinson-kór kialakulási esélyét egy 2018-ban publikált tanulmány szerint.

Az IBD esetében a bélrendszerben tartósan fennálló gyulladás mutatható ki, mely számos tünethez, úgymint puffadáshoz, fájdalomhoz vagy székelési rendellenességhez vezethet.  A úgynevezett „bél-agy” tengely kétirányú kapcsolatot feltételez, melyet az idegrendszeri komponensek és hormonok közvetítenek. Ezáltal az agyműködés a bélműködést is több módon képes befolyásolni, de a bélműködés is kihat az agyi tevékenységekre.

A Parkinson-kór kialakulásáért idegsejtpusztulás tehető felelőssé. Annak ellenére, hogy az idegsejtpusztulás pontos mechanizmus nem kellőképp tisztázott, az idegsejtekben megjelenő kóros (α-synuclein tartalmú) fehérje lerakódás és gyulladásos reakció szerepe feltételezhető.

Az örökletes Parkinson-kór kórformák kialakulásáért felelős egyik genetikai hiba, az LRKK2 gén mutációja. Az LRKK2 gén hibás működése nemcsak az α-synuclein fehérje kicsapódásához vezet, hanem újabb adatok alapján szerepet játszik a Chron-betegség, az egyik leggyakoribb gyulladásos bélbetegség típus, kialakulásában is.

A dán egészségügyi adatokat felhasználva elsőként sikerült epidemiológiai kapcsolatot kimutatni a két betegség között. Az életkortól és nemtől függetlenül a gyulladásos bélbetegségek mellett a Parkinson-kór kialakulási esélye 22%-kal nő meg. Ez a kockázat fokozódás azonban nemcsak a Chron-betegségben, hanem colitis ulcerosában (egy másik gyulladásos bélbetegségben) is igazolható.

 

Forrás: http://gut.bmj.com/content/early/2018/04/16/gutjnl-2017-315666

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn