Hasznos –e a dohányzási tilalom bevezetése?

Hasznos –e a dohányzási tilalom bevezetése?

 

Most, hogy 2012. január 1-e óta bevezetésre került, illetve 2012. április 1-e után már büntetés is kiszabható a nem dohányzók védelméről szóló törvény alapján, sokunkban felmerült a kérdés, vajon eléri –e az egészségnevelő célját a törvény?

Az egyik lehetséges válasz megtalálható a Clinical Cardiology folyóirat 2012. áprilisi számában.

A dohányzás tekinthető a világ egyik vezető rizikótényezőjének, mely évente közel 5 millió ember közvetlen haláláért tehető felelőssé. 2004. március 29-n az Ír Köztársaságban a dohányzással kapcsolatos egészségügyi problémák megfékezése érdekében szigorú intézkedéseket vezettek be, melyek megtiltották a munkahelyen történő dohányzást.

Edmond Cronin és munkatársai a dohányzási tilalom bevezetésének az akut koronária szindróma („szívinfarktus”) kialakulásra gyakorolt hatását vizsgálták. A dél-nyugati ír kórházak adatainak feldolgozásával sikerült kimutatniuk, hogy egy évvel a szigorú dohányzási tilalom bevezetését követően 12%-kal csökkent a szívinfaktus miatti betegfelvételek száma. A szerzők ezt a jelentős mértékű csökkenést a tilalom azonnali hatásának tulajdonították, hiszen azokon a területeken, ahol hasonló dohányzási tilalom nem került bevezetésre (pl. Észak-Írországban) ilyen jelenség nem volt megfigyelhető. A kórházi felvételek száma leginkább az aktívan dohányzó férfiak körében esett vissza, és ez a kedvező hatás évekkel a dohányzási tilalom bevezetése után is tartósnak bizonyult.

 

Forrás: Clinical Cardiology 2012;35(4):205-209

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn