Bell parézis

Bell parézis (Idiopathias nervus facialis paresis)

 

Betegség tünetei:

Féloldali főleg fül mögötti fájdalom. Pislogás, szembecsukás zavara. Arcferdülés. Nyálcsorgás. Homlokráncolási képtelenség. Ízérzési zavar.

 

Betegség leírása:

Ritka betegség, amit Sir Charles Bell brit neurológus leírása alapján nevezték el. Előfordulása évente 20-30 eset 100000 lakosra számítva.

Az arcideg (nervus facialis) nem meghatározott eredetű, gyorsan kialakuló, az esetek nagy többségében meggyógyuló féloldali bénulása. A betegség hátterében az esetek egy részében herpesz vírusfertőzés mutatható ki.

A mimikai izmok féloldali bénulása miatt elmarad a homlokráncolás, pislogás és a szemlecsukás, illetve az érintett oldalon elsimult és lejjebb álló száj zúg, és nyálcsorgás figyelhető meg. Ritkábban féloldali ízérzés károsodás és túl hangos hallás (hyperacusis) is észlelhető.

A bénulás kialakulását több nappal megelőzheti azonos oldali fül mögötti fájdalom.

A tünetek gyorsan, akár pár óra alatt is kifejlődhetnek.

Az esetek 8-10%-ban szövődmény (pl. szaruhártya kiszáradás következtében kialakuló fekély) vagy maradványtünet (pl. tartósan fennálló arcidegbénulás, ritkábban synkinesis, azaz rágáskor vagy mosolygáskor kialakuló pislogás vagy könnyezés) alakul ki.

 

Diagnózis:

Neurológiai vizsgálat során kizárólag az arcideg perifériás jellegű (nem agyi vagy agytörzsi eredetű) bénulása észlelhető, egyéb neurológiai tünet nélkül.

  • Bell tünet szemlecsukási kísérletkor látszik a bulbus felfelé és befelé fordulása
  • McCarthy tünet (glabella ütögetésekor a sérült oldalon a pillacsapás elmarad).

Fülészeti vizsgálat javasolt a külső hallójárat megtekintése miatt.

A tünetek hosszabb stagnálása esetén koponya MRI javasolt. Agyvíz (likvor) vizsgálat javasolt megelőző kullancs-csípés (Lyme borreliosis) vagy agyhártya tumoros beszűrődésének gyanúja esetén.

 

Kezelés:

80-85 %-ban spontán meggyógyul, a gyógyulás időtartama 4-6 héttől 3-6 hó is lehet. Ha a tünetek 1 héten belül javuló tendenciát mutatnak, jó esély van a teljes gyógyulásra. Amennyiben az arcideg idegsejtjei maradandóan károsodnak, úgy maradványtünetek jelentkezhetnek.

  • A tünetek kialakulásának első 72 órájában gyulladás csökkentő (szteroid) kezelés hatékonynak bizonyult.
  • Herpesz vírus elleni gyógyszer (acyclovir) is adható, de újabb tanulmányok szerint a szteroid kezelés hatékonyabbnak tűnik.
  • Ritkán műtéti kezelés is elvégezhető, ilyenkor az arcideget körülvevő csontcsatornát szabadítják fel.
  • Szem lecsukási zavar esetén műkönny, illetve a szemgolyó éjszakai nedvesen tartása javasolt a szaruhártya fekélyek megelőzése céljából.

Életmód tanácsok:

Hidegártalom, „huzatos hely” kerülése. Arctorna, arcizomzat masszázsa. Szelektív ingeráram kezelést több helyen alkalmazzák, azonban ennek hatékonysága és potenciálisa káros hatása nem kellően tisztázott (fokozhatja a synkiesis, azaz rágáskor vagy mosolygáskor megjelenő akaratlan pislogás vagy könnyezés kialakulását.

Hasonló tüneteket okozó megbetegedések:

Agytörzsi infarktus (stroke), Lyme-kór, agyalapi törés, hallóideg jóindulatú daganata (schwannoma, acusticus neurinoma.

Kétoldali betegség esetén: Lyme-kór, szarkoidózis, tetanus, agyhártya tumoros beszűrődése, szifilisz, fertőzések

advanced-floating-content-close-btn