REM magatartászavar (RBD)

Betegség tünetei:

A vezető panasz az éjszaka, alvás során jelentkező hatalmas „mozgásvihar”, akaratlan mozgások, felkiáltások. A mozgások, mely során komplex cselekvéssorok (pl. futásszerű lábmozgások) is megjelenhetnek, általában az elalvás után 1.5 órával kezdődnek. Nappali fokozott aluszékonyság.

 

Betegség leírása:

A normális alvás során több fázison megyünk keresztül. Az egyik ilyen fázis a REM, amit gyors szemmozgás (rapid eye movements, REM) jellemez. Elképzeléseink szerint a REM fázisban álmodunk. Azért, hogy az élénk álomtartalmak ne okozzanak akaratlan mozgást, REM fázisban a szem- és légző izomzat kivételével a legtöbb izomzat tónusa csökken.

RBD megjelenése esetén az izomzat tónusának gátlása nem valósul meg, ezért a éjszakai alvás során az álommal párhuzamosan egyszerűbb vagy összetettebb mozgások vagy felkiáltások alakulnak ki.

Az RBD akár évekkel korábban is megelőzheti a Parkinson-kór, a multiszisztémás atrófia megjelenését. Ritkábban szellemi leépüléshez (demencia) vagy gyógyszerszedéshez (pl. triciklusos antidepresszánsok, MAO gátlók) is kapcsolódhat.

 

Diagnózis:

Neurológiai fizikális vizsgálat általában eltérést nem mutat, azonban másodlagos formákban az adott betegségnek megfelelő (pl. Parkinson kór, multiszisztémás atrófia, vaszkuláris kórképek) kórjelek észlelhetők.

Képalkotó és egyéb neurológiai vizsgálóeljárások az alapbetegségnek megfelelő képet mutathatnak.

EEG (elektroenkefalográfia) az agyi elektromos tevékenység vizsgálata nem utal epilepsziára.

Poliszomnográfia során az agyi elektromos tevékenységet, szemmozgásokat, izomtónust és légzést együttesen vizsgáljuk.

Kezelés:

A kiváltó ok kiderítése, másodlagos formákban az alapbetegség kezelése, valamint a heves mozgások során bekövetkező sérülések kivédése.

Gyógyszeres kezelés: nyugtatók és altatók alkalmazása.

 

Életmód tanácsok:

Az alvás során megjelenő mozgások során a beteg leeshet az ágyról, ez az ágy elhelyezésével legtöbbször megakadályozható.

 

Hasonló tüneteket okozó megbetegedések:

Éjszakai epilepsziás roham. Alvajárás. Obstruktív alvási apnoe szindróma. Poszttraumás stressz betegség. Nyugtalan lábak szindróma. Parkinson-kór. Multiszisztémás atrófia.

 

advanced-floating-content-close-btn