Mi okozhatja a Parkinson-kórt?

Nagyon gyakran kérdezik meg a betegeim, hogy mi okozhatja a Parkinson-kórt. Annak ellenére, hogy nem minden esetben lehet egyértelmű választ adni, a leggyakoribb tényezőket az alábbi bejegyzésben szeretném ismertetni:

-Génhibák (genetikai tényezők). Nagyon ritkán, főleg a fiatalkorban kialakuló és a családban halmozódást mutató Parkinson-kór esetében mutathatók ki genetikai rendellenességek, génhibák. Leggyakrabban a LRKK2, Parkin. A génhibák nagy része, ha előfordul, a Parkinson-kór kialakulásához vezetnek. Ezen génhibák más betegségekkel is, úgymint a gyulladásos bélbetegségekkel is, átfedést mutathatnak.

– Genetikai variábilitások. Bizonyos gének számos módozatban találhatók meg, melyek nem feltétlenül kórosak. Bizonyos génvariációk csak a hajlamot fokozzák, hogy a Parkinson-kór kialakuljon.

– Környezeti tényezők. Növényvédő szerek alkalmazása, a légszennyezés vagy a fejsérülések nagy valószínűséggel fokozza a Parkinson-kór kialakulását. Ezek a génvariábilitások olyan fehérjéket ódolhatnak, mint az alfa-szinukleint, mely szerepet játszhat a Parkinson-kór mechanizmusában.

-Bizonyos betegségek, úgymint a kettes típusú cukorbetegség vagy a gyulladásos bélbetegségek, jelenléte fokozott kockázatot jelentenek a Parkinson-kór későbbi kialakulására.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn