Önmagát beállító mély agyi stimuláció

Az előrehaladott Parkinson-kórra kiszámíthatatlan mozgásteljesítmény, lelassulások, kézremegés és akaratlan túlmozgások jellemzőek. Az előrehaladott Parkinson-kór kezelése szájon át alkalmazott gyógyszerek segítségével gyakran csak korlátozott mértékben lehetséges, ilyenkor nyújt segítséget a mély agyi stimuláció.

A jelenleg használ mély agyi stimulátorok folyamatosan, előre beállított paraméterek alapján üzemelnek, azaz nem alkalmazkodnak a betegek aktuális klinikai állapotához. Annak ellenére, hogy a mély agyi stimuláció hatékony és biztonságos eljárás, bizonyos esetekben mellékhatásokat is okozhat.

Fejlesztők olyan mély agyi stimulátort fejlesztettek ki, ami az agy mozgáskoordináló központja (motoros kéreg) felett elhelyezett elektróda segítségével érzékeli a betegek aktuális állapotát és ettől függően egy beépített számítógépes algoritmus alapján vezéreli a mély agyi stimulátor működését. Ezt a típusú vezérlési technikát önbeállító vagy alkalmazkodó, más néven adaptív stimulációnak is hívják.

A kísérleti stádiumban levő eszközt eddig két Parkinson-kóros beteg esetében ültették be. Előzetes eredmények alapján az adaptív stimuláció ugyanolyan hatékonynak tűnik, mint a tradicionális stimuláció, azonban feltehetőleg kevesebb mellékhatást eredményez. Mivel a betegek állapotának függvényében átlagosan csak a nap 47%-ban kapcsolódott be a mély agyi stimulátor, az adaptív stimulációs technika a beültetett stimulátorok energiafelszanálását is csökkentheti.

Ahhoz, hogy az adaptív stimulációs technika a klinikai gyakorlatban elterjedhessen, további, feltehetőleg évekig tartó, klinikai kutatásokra van szükség.

 

 

Forrás: http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1741-2552/aabc9b/meta

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn