Parkinson-kór és a jogosítvány

Parkinson-kór és a jogosítvány (gépjármű vezetői egészségügyi alkalmasság)

 

2011. január 1-e óta jelentősen szigorodtak a gépjárművezetés egészségügyi alkalmasságának elbírálása.

A változások a krónikus betegségben szenvedőket érintik, sok esetben csak a szakorvosi véleményének ismeretében állapítható meg az egészségi alkalmasság, illetve a jogosultság időtartalma is rövidül.

Az alábbi betegségek esetében kötelező a szakorvosi vizsgálat:

 • nagyothallás
 • színlátás zavarai, látótércsökkenés, súlyos fokú látásromlás
 • szívritmus-szabályozó készülékkel élő vagy szívinfarktuson átesett betegek
 • tablettás vagy inzulinkezelés alatt álló cukorbetegek
 • aki idegrendszeri betegségben szenved (agyi infarctus, keringészavar, epilepszia, Parkinson-kór, stb.)
 • mentális rendellenességek (gyengeelméjűség, személyiségzavar)
 • súlyos depresszió, pánikbetegség
 • korábban diagnosztizált alkoholfüggőség
 • súlyos veseelégtelenség

Mindez azt jelenti, hogy lesznek olyan gépjárművezetők, akiknek 2-3 szakorvoshoz is el kell menniük, hogy a jogosítvány hosszabbításhoz szükséges alkalmasságot elbírálhassuk. Így a szakrendelésekre való várakozási idő miatt az alkalmassági vizsgálat hónapokig elhúzódhat!

 

Melyek az új rendszer előnyei?

 • Kétségtelen, hogy azon -az egészségükkel korábban nem eléggé törődő- betegek is kénytelenek a jogosítványuk megtartása érdekében a szakorvosi rendelésen megjelenni, illetve a szükséges kezelést alkalmazniuk.
 • Leveszi a háziorvosokról -a sokszor konfliktusoktól sem mentes- eljárás terhét.

 

Melyek a hátrányok?

 • Az új egészségügyi alkalmasság elbírálási rendszert számos szakmai szervezet, többek között a Magyar Orvosi Kamara is, bírálja.
 • A szakorvosi vélemény kiállítása pénzbe kerülhet, sok időt vesz igénybe.

 

Általános irányelvek Parkinson kórban

Általában elmondható, hogy a gyógyszeresen jól beállított betegek esetében az 1. csoportú (nem hivatásos személygépkocsi vezetésre szóló) egészségügyi alkalmasság neurológiai szempontból megadható.

Amennyiben a beteg mozgásteljesítménye fluktuál (azaz a jó és a rossz mozgásteljesítménnyel járó állapot váltakozik) javasolt a gyógyszerelés módosítása. Amennyiben a rossz mozgásteljesítmény nemcsak a gyógyszerbevétellel kapcsolatban jelentkezik, hanem előre megjósolhatatlanul és váratlanul is kialakul, akkor ezen tünetek megszüntetéséig javasolt a gépjárművezetéstől való tartózkodás.

Szintén kiemelendő, hogy bizonyos gyógyszerek (például a dopaminagonisták) fokozott nappali aluszékonyságot vagy súlyosabb esetekben hirtelen, minden előjel nélkül kialakuló elalvást okozhatnak. Amíg ilyen tünetek észlelhetők, szintén nem javasolt a gépjárművezetés a fokozott baleseti kockázat miatt. Azonban a legtöbb esetben gyógyszermódosítással ezek az állapotok kivédhetők.

Amikor a betegség elér olyan pontot, hogy a beteg reakcióideje vagy a mozgáskészsége nem felel meg a biztonságos közúti vezetésnek, illetve a látási és gondolkodási képességek súlyos fokban romlottak, akkor általában a gépjárművezetést nem javasoljuk. Szintén nem javasolt a vezetés, amennyiben a betegnél a vezetési képességeket befolyásoló egyéb megbetegedés (pl. agyi infarktus, szellemi leépülés, súlyos fokú cukorbetegség, izomsorvadás) is fenn áll.

A gépjárművezetéssel kapcsolatosan általános tanács, hogy a lehetőségek szerint csak jó mozgásteljesítményű állapotban, fokozott óvatossággal szabad vezetni. A betegnek el kell tudni fogadnia, hogy bizonyos szituációkban (pl. rossz látási körülmények között) a helyzetfelismerő képessége és a reakció ideje rosszabb, mint a Parkinson-kór megjelenése előtt, és ezért a korábbi vezetési stílusához képest sokkal körültekintőbbnek kell lennie.

Amennyiben hosszabb autózásra vállalkozik, javasolt, hogy kísérővel és gyakori pihenő közbeiktatásával vezessen a beteg. Amikor a beteg úgy érzi, hogy a rosszabb mozgásteljesítményű állapot kezd kialakulni, megfontolandó a megállás és egy újabb pihenő közbeiktatása is. A vezetést megelőzően fontos az étrendi tanácsok és a gyógyszerbevételi időpontok pontos betartása.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn