Gerincsérv

Gerincsérv

 

Hasonló tünetek, elnevezések:

lumbágó, lumbago, lumboischialgia, cervicobrachialgia

 

Betegség tünetei:

 • Zsibbadás, fájdalom (általában kisugárzó), érzéskiesés.
 • Súlyosabb esetekben izomgyengeség, izomsorvadás, járászavar, vizelet elakadás.

 

Betegség leírása:

Szervezetünkben a gerincoszlopot a csontos csigolyatestek, a köztük elhelyezkedő és a rugalmasságot biztosító porckorongok, illetve az ezeket összekötő ínas szalagok építik fel. A csigolyatestek és velük együtt a porckorongok a gerinccsatornát előröl határolják. Amennyiben a porckorong károsodik, úgy veszít víztartalmából, magassága csökken, illetve beboltosulhat a gerinccsatornába. Ha a porckorong a gerinccsatorna felé előtüremkedik, de nem szakítja szét az őt határoló ínas szalagot, akkor beboltosulásról (protrusio) beszélünk, amennyiben a szalagot átszakítja akkor, azt sérvnek (hernia) nevezzük.

Amennyiben a sérv vagy a beboltosulás a kilépő idegeket érinti, úgy a kilépő ideggyököknek megfelelő kisugárzó fájdalom (radiculopathia), érzészavar és izomgyengeség észlelhető. Ha nyaki gerinc szakaszon alakul ki ilyen gyöki károsodás, akkor a felső végtagba sugárzik ki a fájdalom (cervicobrachialgia), ha az ágyéki szakaszon, akkor az alsó végtagba (lumboischialgia). Amennyiben a deréktáji fájdalom nem társul alsó végtagba kisugárzó fájdalommal, lumbago-ról beszélünk.

Ha a beboltosulás vagy a sérv a háti vagy nyaki gerinccszakaszon jelentkezik, akkor a gerincvelőt is nyomhatja, ilyenkor vizelési zavar (általában vizelet elakadás), alsóvégtagi vagy mind a négy végtagot érintő izomgyengeség alakulhat ki.

 

Diagnózis:

 • Neurológiai vizsgálattal kimutatható az ideggyök vagy a gerincvelő károsodásnak megfelelő tünettan jelenléte vagy hiánya.
 • Gerinc MRI vagy CT vizsgálattal az anatómia viszonyok ábrázolhatók. Gerincvelő érintettség gyanúja esetében MRI elvégzése javasolt a CT-vel szemben, mivel a gerincvelő károsodást sokkal érzékenyebben és pontosabban képes kimutatni. Gerinc röntgenfelvételnek a diagnosztikai értéke alacsony gerincsérv gyanúja esetében.
 • ENG (elektroneurográfia) segítségével az ideg károsodás mértéke és magassága is pontosan beazonosítható.

 

Kezelés:

 • A gerincsérv által okozott tünetek bárminemű gyógyszeres vagy műtéti kezelés nélkül jelentős mértékben javulnak az esetek 50-70%-ban.
 • Aktív életmód. Korábban úgy gondolták, hogy több hetes szigorú fekvés javasolt a lumboischialgia kezelésére. Az újabb tanulmányok tisztázták, hogy nem erőltető mértékű aktív életvitel esetén a gyógyulás sokkal kedvezőbb. Akut gerincfájdalom esetén a gyógytorna hatásossága ellentmondásos.
 • Manipulációs technikák, úgymint massage kipróbálhatók.
 • Fájdalomcsillapítók közül a gyulladást is csökkentő fájdalomcsillapítók alkalmazása javasolt. Fájdalom esetén a gerincmelletti izomzat is megfeszül, ami tovább fokozza fájdalmat. Ezt az ördögi kört lehet izomlazítóval hatékonyabban megszűntetni.
 • Krónikus (több mint 6 hónapja fennálló) ischialgiás panaszok esetén depresszió ellenes gyógyszerek alkalmazása javasolt, mivel ezek növelik a fájdalomküszöböt és csökkentik krónikus fájdalom megélését.
 • Szteroid injekció adása lokálisan csak szelektált esetekben javasolt, mivel számos potenciális mellékhatással járhat együtt.
 • Műtét csak azokban az esetekben javasolt, amikor gerincvelő-károsodás vagy az úgynevezett cauda equina szindróma merül fel (vizelet elakadás, gáttáji érzészavar, zsibbadás), vagy jelentős fokú végtaggyengeség észlelhető.
 • Műtét utáni fájdalom (failed back surgery syndrome) esetében gerincvelő stimuláció javasolt.

Életmód tanácsok:

A gerincsérv, illetve deréktáji panaszok megelőzhetők megfelelő aktív életvitel mellett. A hátizomzatot erősítő gyakorlatok (pl. hátúszás) javítja a tartást, illetve csökkenti a panaszokat.

Emelés esetén törekedni kell a helyes módszer betartására: azaz ne a gerinc mozgásai által (lehajolva) emeljünk, hanem guggoljunk le és a csípő és térdizomzat segítségével emeljük fel a nehezebb tárgyakat.

 

Hasonló tüneteket okozó megbetegedések:

Polyneuropathia, carpalis alagút szindróma (CTS), könyöktáji alagút szindróma, gerinccsatorna szűkület, osteoporosis, kismedencei tumor, metasztatikus áttét a gerincben,

advanced-floating-content-close-btn