A “korai” Parkinson-kórban elvégzett mély agyi stimuláció lassíthatja a betegség előrehaladását

A Neurology folyóiratban megjelent vizsgálatban a mély agyi stimuláció hatékonyságát hasonlították össze a gyógyszeres kezeléssel. A relatíve kis esetszámú vizsgálatba 30 olyan „korai” Parkinson-kóros beteget vontak be, akik a Hoehn és Yahr Skála szerint 2. stádiumban voltak. A betegek fele kétoldali szubtalamikus mély agyi stimulációs kezelésben és kiegészítő gyógyszeres kezelésben, míg a másik fele kizárólag gyógyszeres kezelésben részesült. Összesen 28 beteg vállalta és fejezte be az öt éves nyomon követést.

Charles és munkatársai igazolták, hogy a mély agyi stimulációval kezelt betegek esetében 96%-kal csökkenthető a többszörös gyógyszeres kombinációs kezelés szükségessége, illetve (levodopa ekvivalens dózisban kifejezve) közel 240 milligrammal kevesebb gyógyszermennyiség is elegendő. A mély agyi stimulációs csoportban a betegség tünetei valószínűleg lassabban romlottak, mivel a vizsgálók szerint a kézremegés mértéke 5 éves távlatban 79%-kal kisebb eséllyel romlott a mély agyi stimulációval kezelt csoportban.

Bár ezen eredmények bíztatóak, további nagy esetszámú és hosszú követési idejű vizsgálat szükséges annak egyértelmű bizonyítására, hogy a mély agyi stimuláció lassítja a Parkinson-kór előrehaladását, progresszióját.

Forrás: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000009946    

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn