Tremor

 

Esszenciális tremor (esszenciális remegés)

 

Betegség tünetei:

Szimmetrikus kétoldali felső végtagi remegés, ami főleg cselekvéskor jelenik meg. A legtöbb esetben nyugalomban remegés nem észlelhető, csak mozgás során (pl. étkezéskor, íráskor) alakul ki. Ritkábban fejremegés, illetve hangszálremegés is kísérheti.

 

Betegség leírása:

Esszenciális tremor a leggyakoribb mozgászavar, aminek az előfordulási gyakorisága a 65 év feletti korosztályban akár 3-5% is lehet! A legtöbb esetben a tünetek enyhék, ezért a betegek nem fordulnak orvoshoz. Gyakran mutat családi halmozódást, ami a genetikai átörökítés fontosságára utal.

A tünetek megjelenése bimodális, azaz fiatal korban és idős korban is egyaránt megjelenhet. Jellemző példa, hogy az első két évtizedben csak stresszes helyzetekben észlelik a kézremegést, ami az évek alatt progressziót (rosszabbodást) mutat.

A kézremegés főleg cselekvéskor jelenik meg, ezért a beteg mindennapi életvitelét (étkezést, higiéniás tevékenységeket, öltözködést, írást, munkatevékenységet) jelentősen zavarhatja. Kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása a tüneteket enyhíti, míg koffein tartalmú italok alkalmazása fokozza azokat.

 

 

Diagnózis:

Az esszenciális tremor diagnózisának felállítása kizáráson alapuló klinikai diagnózis, azaz nem létezik olyan speciális teszt, ami specifikusan erre a betegségre utalna. Fontos elkülöníteni a Parkinson-kórtól és a disztóniától, ami a meglassultság, a végtagmerevség és a kóros végtagtartás hiánya alapján lehetséges. Pajzsmirigy túlműködés, pánik betegség és bizonyos gyógyszerek alkalmazása is képes az esszenciális tremor tüneteit utánozni.

 

 

Kezelés:

Az esszenciális tremor nem gyógyítható betegség, azonban az esetek jelentős részében a tünetek gyógyszeres kezeléssel jól kontrollálhatók:

A központi idegrendszerbe bejutó béta-blokkolók alkalmazását a vérnyomás- és pulzuscsökkentő hatás mellett depressziót okozó mellékhatása korlátozhatja.

Bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek is képesek a remegést csökkenteni, ezek leggyakoribb mellékhatása az aluszékonyság, a gondolkodási képességek csökkenése lehet.

Ritkábban nyugtatók (benzodiazepin típusú gyógyszerek) is alkalmazhatók a tüneti kezelésre.

Amennyiben a gyógyszeres kezeléssel nem lehet a kívánt hatást elérni, akkor kétoldali mély agyi stimulációval lehetséges a remegést megszüntetni. Ilyen esetben a remegésért felelős kórosan túlműködő agyterületbe (talamusz Vim magja) ültetnek elektródát, aminek az ingerlésével a remegés akár teljesen meg is szüntethető.

 

 

Életmód tanácsok:

Javasolt a stressz szituációk és a koffein tartalmú élelmiszerek elkerülése. A tünetek jelentkezésekor keressen fel egy szakorvost, aki a hasonló tüneteket okozó pajzsmirigy túlműködést ki tudja zárni.

 

Hasonló tüneteket okozó megbetegedések:

Pajzsmirigy túlműködés, Parkinson-kór, kisagyi infarktus, örökletes kisagyi károsodás, gyógyszer-mellékhatás, multiszisztémás atrófia, disztóniás tremor