Az időskori szellemi hanyatlás esélye öt egyszerű életmódbeli tanáccsal jelentősen csökkenthető

A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerint egészséges életmóddal az időskori szellemi hanyatlás, a demencia esélye jelentősen csökkenthető.

Az öregedés során bekövetkező változásokat tanulmányozva öt olyan alapvető életmódbeli tényezőt azonosítottak, melyek a szellemi képeségek megőrzésében alapvetően fontosak:

  1. Dohányzás kerülése.
  2. Rendszeres testmozgás, melyet legalább heti 150 perc közepes-intenzív erősségű fizikai aktivitással, sport tevékenységgel, definiáltak
  3. Kis fokú alkohol fogyasztás (1-15 gramm alkohol/nap hölgyek és 1-30 gramm alkohol/nap férfiak esetében)
  4. Jó minőségű mediterrán étrend (DASH Diet: Intervention for Neurodegenerative Delay diet)
  5. Rendszeres szellemi tevékenység végzése

Annak megítélésére, hogy ezen életmódbeli tulajdonságok mikén befolyásolják a szellemi képességben bekövetkező romlást, közel 2700 idős személyt átlagosan 6 éven keresztül követtek. Eredményeik szerint azon személyek akik legalább négy vagy öt fenti egészséges életmódbeli szempontot teljesítettek, a demencia kialakulási esélye 60%-kal volt kisebb azon társaiknál, mint akik egészségtelenül éltek (semelyik vagy csak 1 vizsgált egészséges életmódbeli tényezőnek feletek meg). A szellemi hanyatlás esélye már azoknál is jelentősen csökkent, akik csak 2 vagy 3 egészséges életmódbeli tényezőnek feletek meg, azonban náluk a kialakulási esély „csak” 37%-kal volt alacsonyabb.

Dhana és munkatársainak munkája rávilágít arra, hogy egészséges életmóddal sokat tehetünk a mentális egészségünk, a gondolkodási képességeink megőrzésében.  

Sok sikert kívánok mindenkinek, akik most próbálnak meg minél egészségesebb életmódot kialakítani!

Forrás: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000009816

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn