Gyógyszeres kezelési lehetősékek a lelassulások és lefagyások ellen

Előrehaladott Parkinson-kórban a szájon át alkalmazott gyógyszerelés hatékonysága kiszámíthatatlanná válik. Annak ellenére, hogy a beteg az orvosi utasítást pontosan és időben beveszi, előfordulhat, hogy a gyógyszer nem megfelelően ürül ki a gyomorból és szívódik fel a vékonybélben, ami alacsony levodopa gyógyszerszintet és végső soron rossz mozgásteljesítményt okoz. Ezeknek az úgynevezett „kikapcsolt” vagy „OFF” állapotoknak, egy része megjósolható módon (például következő gyógyszerbevétel körül), míg más része megjósolhatatlanul, hirtelen alakul ki.

A kikapcsolt állapotok kezelésére több megoldás is rendelkezésünkre állhat:

  • gyógyszeres kezelés optimalizációja, kiegészítése enzimgátló vagy dopamin-agonista gyógyszerekkel
  • Lefagyások esetén vízoldékony, gyorsan felszívódó levodopa használata
  • Szubkután adható apomorfin injekció. Ez a nyugati országokben elterjedt kezelési megoldás sajnos Magyarországon nem elérhető egyenlőre társadalombiztosítási támogatással.
  • Újabb kísérleti módszerek, mint például nyelv alá adható apomorfin vagy pedig a por formájában (az asthma készítményekhez hasonlóab alkalmazott) belélegzett levodopa.

Amennyiben a fenti módszerek nem javítják a betegek állapotát, úgy a mély agyi stimuláció vagy a levodopa/carbidopa intesztinális gél (Duodopa) kezelés érhető el Magyarországon.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn