Rendszeres testmozgás elősegítheti az idegsejtek regenerálódását

A rendszeres testmozgás szerepe Parkinson-kórban megkérdőjelezhetetlen. Nemcsak a fizikai erőnlét megőrzésében segít, hanem a kézügyesség, a testtartási reflexek és a járásmintázat fejlesztésében is hangsúlyos szerepet játszik.

Régóta ismert tény, hogy a rendszeres testmozgás a jó közérzet megőrzésében, illetve a depresszív tünetek javításában is szerepet játszik. Azonban újabb vizsgálatok, azt is igazolták, hogy az idegsejtek regenerációjához szükséges anyagok termelését is elősegíti.

A Brain Research folyóiratban megjelent átfogó tanulmány egyértelműen igazolta, hogy az Parkinson-kórban a BDNF (brain-derived neurotrophic factor), egy idegsejt regenerációt és fejlődést szabályozó anyag, szintje jelentősen csökken. Ráadásul ez a csökkenés, a betegség előre haladtával egyre nagyobb mértékű lesz. A testmozgás igazolható módon megemeli a BDNF szintjét, ami elősegítheti az idegrendszeri kapcsolatok normalizálódását és szerepet játszhat a mozgásteljesítmény javulásához és a depresszív tünetek enyhüléséhez.

Forrás: Brain Research, Volume 1704, 1 February 2019, Pages 127-136

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn