Étrendi tanácsok Parkinson-kórban

A fehérjetartalmú ételek, illetve bizonyos vitamintartalmú gyógyszerek és étrend-kiegészítők fogyasztása a levodopa tartalmú gyógyszerek felszívódását egyaránt késleltethetik és bizonytalanná tehetik. Ennek az az oka, hogy a levodopa ugyanott szívódik fel a vékonybélben, mint a fehérjék bomlástermékét jelentő aminosavak. Éppen ezért a levodopa tartalmú gyógyszereket lehetőleg egy órával a fehérje tartalmú ételek (húsok, szalámik, tejtermékek és tojás) és italok (pl. kakaó, tej, tejes kávé, tejszínes kávé) fogyasztása előtt célszerű bevenni. Napközben érdemes a nagy rosttartalmú, de könnyebb ételeket, zöldségeket, tésztaféléket és gyümölcsöket választani, mert így a levodopa felszívódása hatékonyabb és gyorsabb lehet. A nagy fehérje tartalmú ételeket és italokat, illetve vitaminkészítményeket pedig célszerű estefele elfogyasztani

A székrekedéssel kapcsolatos panaszok csökkentése érdekében javasolt rostokban gazdag változatos étrend fogyasztása, rendszeres testmozgás végzése és a székelés a jó mozgásteljesítménnyel járó időszakokra történő időzítése.

Parkinson-kór hajlamosít a vérnyomásesésre, ezért kiemelten fontos, hogy a beteg legalább napi 2-3 liter folyadékot fogyasszon. Mivel a betegek jelentős része édesszájú lesz, az elhízás és a cukorbetegség elkerülése érdekében javasolt a túlnyomórészt cukormentes italok fogyasztása. Azon (főleg idős) betegek esetében, akik nehezebben tudnak nyelni vagy sokat fogytak, nagy energiatartalmú tápszerek fogyasztása is ajánlható. Azonban a tápszereknél is figyelembe kell venni, hogy legalább 1 órával a levodopa tartalmú gyógyszerek bevétele után alkalmazzuk.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn