Vastagbél biopsziából is diagnosztizálható a Parkinson-kór?

Vastagbél biopsziából diagnosztizálható a Parkinson-kór?

 

Neurológiai megbetegedések esetén az orvosi gondolkodás szinte kizárólag az agyi és a gerincvelői területeken észlelhető elváltozásokra összpontosít. Példaképpen említhetjük a Parkinson-kórt, aminek a kialakulásáért bizonyos agyi területek károsodását és következményes pusztulását tettük felelőssé.

Azonban kevesen tudják, hogy idegsejtek nemcsak a gerincvelőben és az agyvelőben találhatók, hanem a bélrendszerünkben is. Az úgynevezett enterális (bélrendszeri) idegrendszer felelős többek között a bélmozgások koordinálásáért.

Újabb kutatások kimutatták, hogy Parkinson-kórban a bélben található idegsejtek is károsodnak. A betegségre jellegzetes Lewy testek (α-synuclein fehérje tartalmú zárványok) ugyanis nemcsak az agyi, hanem a bélrendszeri idegsejtekben is kimutathatók.

A rutin vastagbéltükrözés során elvégzett szövettani mintavétel lehetővé teszi, hogy a bélrendszeri idegsejteket tanulmányozzuk. Elképzelhető, hogy a közeljövőben a bélrendszeri biopszia kérdéses esetekben segíthet a Parkinson-kór diagnózisának felállításában, a kezelés idegrendszeri hatásainak tanulmányozásában, illetve hatékonyabb kezelések kifejlesztésében.

 

Forrás: Neurology 2011;77 1761-1767

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn