A kettes típusú cukorbetegség jelentősen megnöveli a Parkinson-kór kialakulási esélyét

A felnőtkori cukorbetegség leggyakoribb típusa, a 2-es típusú diabetes mellitus, közel 32%-kal növeli a Parkinson-kór kialakulási esélyét egy új nagy-britanniai vizsgálat szerint.

Mint ahogy korábban a honlapunkon is megírtuk, a Parkinson-kór és a cukorbetegség számos hasonlósággal és közös biokémiai (sejt anyagcsereszintű) eltéréssel rendelkezik.

A 2-es típusú cukorbetegségre a vércukor magas szintje jellemző, amit vagy a nem megfelelő mennyiségű (azaz kevés) vércukorcsökkentő hormon (inzulin) termelés vagy pedig az inzulin hormon hatásának csökkenése (inzulin-rezisztencia) okoz. A 2-es típusú cukorbetegség idővel súlyosbodó (progresszív) megbetegedés, mert a betegségtartam növekedésével párhuzamosan a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei elpusztulnak, illetve az inzulin hormon hatékonysága is tovább csökken.

Az inzulin-rezisztencia (a vércukorcsökkentő hormon nem megfelelő hatékonysága) nemcsak a májszövet, a zsírszövet és az izomszövet anyagcseréjét képes befolyásolni, hanem az agy idegsejtjeinek a működését is. Feltételezések szerint a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia az idegsejtek körül gyulladásra emlékeztető reakciót válthatnak ki, ami végső soron az idegsejtek károsodásához és pusztulásához is vezethet. Nem meglepő, hogy bizonyos 2-es típusú cukorbetegségre kifejlesztett gyógyszerek (pl. exenatide) a Parkinson-kór lefolyását is lassíthatja.

A Nagy-Britanniai egészségügyi adatbázist felhasználva, egy a Neurology folyóiratban megjelent klinikai tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség 32%-kal növeli meg a Parkinson-kór kialakulási esélyét. A fiatal cukorbetegek (25-40 év közöttiek) esetében a Parkinson-kór kialakulási esélye még az átlaghoz képes is nagyobb, akár négyszer nagyobb, is lehet a hasonló életkorú, de cukorbetegségben nem szenvedő emberekéhez képest.

További vizsgálatok szűkségesek annak kiderítésére, hogy pontosan milyen hatásmechanizmus révén fokozza a cukorbetegség a Parkinson-kór kialakulását. Azonban a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az egészséges táplálkozással és a rendszeres fizikai testedzéssel nemcsak a cukorbetegség kialakulásának a kockázata csökkenthető, hanem a Parkinson-kóré is.

 

Forrás: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000005771

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn