Akár az alacsony dózisú növényvédő szerek is megnövelhetik a Parkinson-kór kialakulási esélyét

A Parkinson-kór kialakulásában nemcsak az örökletes, genetikai tényezők, hanem a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

Egy újabb vizsgálat szerint, bizonyos növényvédő szerek (paraquat, maneb és rotenone) alkalmazása megnövelheti a Parkinson-kór kialakulási esélyét.

Egy újabb vizsgálat szerint, bizonyos növényvédő szerek (paraquat, maneb és rotenone) alkalmazása megnövelheti a Parkinson-kór kialakulási esélyét. A növényvédő szereket rendszeresen használó egyének esetében a Parkinson-kór kialakulási valószínűsége akár 250-szeresre is emelkedhet.

Ezek a növényvédő szerek a sejtek energiaellátásáért felelős struktúrák, a mitokondriumok, normális működését károsítják. A kutatóknak elsőként sikerült emberi sejteken kimutatniuk, hogy a fent nevezett növényvédő szerek az emberi sejtek alacsony energia ellátottságát eredményezik, ami károsodáshoz és végső soron sejtpusztuláshoz is vezethet. Mivel a dopamin termelés az egyik legenergiaigényesebb folyamat az emeberi agyban, nem meglepő, hogy az alacsony dózisú növényvédő szerek is elsőként ezeket a sejteket károsítják, ami végső soron a Parkinson-kór kialakulásához vezethet.

Forrás: https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fj.201700759RR

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn