Parkinson-kóros betegek első fokú rokonainál a neuropszichológiai betegségek előfordulása is gyakoribb

Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a Parkinson-kór hátterében genetikai hibát kimutatni nem tudunk és környezeti tényezőket sejtünk, egy újabb vizsgálat eredményei szerint a Parkinson-kóros betegek első fokú rokonai között mégis csak gyakrabban fordul elő a Parkinson-kór és egyéb neuropszichiátriai megbetegedés.

A Tajvani egészségügyi adtabázisban regisztrált közel 24 millió személy adatainak elemzésével egy 2018-ban publikált vizsgálat szerint a Parkinson-kóros betegek első fokú rokonainál a Parkinson-kór előfordulási gyakorisága 1,69-szer gyakoribb, mint a Parkinson-kóros vérszerinti rokonnal nem rendelkező társaik esetében. Míg testvérek esetében a kockázat növekedés 2,2-szeres volt, addig ikertestvérek esetében még magasabbnak, 63-szorosnak, bizonyult. Gyermekek esetében a kockázat emelkedés átlagosan 1,6-szoros volt.

Parkinson-kóros betegek vérszerinti első fokú rokonaiknál nemcsak a Parkinson-kór kialakulási esélye magasabb, hanem a depresszió, a szorongás és az Alzheimer-kór is gyakrabban jelenik meg.

 

Forrás: https://www.dovepress.com/familial-aggregation-of-parkinsons-disease-and-coaggregation-with-neur-peer-reviewed-article-CLEP

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn