Egy kínai tradicionális gyógynövénykivonat javítja a Parkinson-kór mozgással kapcsolatos tüneteit és a túlmozgásokat

Parkinson-kór gyógynövényekkel történő kiegészítő kezelésére kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre. A legtöbb gyógygomba, gyógynövény és természetgyógyászati eljárás hatékonyságát Parkinson-kórban semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

Egy kettősvak, placebo-kontrollált vizsgálat a tradicionális kínai gyógymód, a Zishenpingchan hatékonyságát bizonyította.

Kínában már évtizedek óta használják a Zishenpingchant, egy gyóynövényekből és gyökerekből álló keveréket, a Parkinson-kór kezelésére. Ezidáig azonban tudományosan még senki sem bizonyította a módszer hatékonyságát.

A Sanghaji Egyetemen 128 Parkinson-kóros beteget vontak be a vizsgálatba. A betegek felét levodopa és Zishenpingchan kombinációjával kezelték, míg a többiek levodopa és placebo (hatóanyag nélküli gyógyszer) kombinációban részesültek.

A 24 hétig tartó nyugati sztenderdeknek megfelelő vizsgálat eredményei alátámasztották, hogy a levodopa kezelés mellett kiegészítőként alkalmazott Zishenpingchan hatékonyan javította a Parkinson-kór tüneteit és a levodopa kezelés szövődményeit. Ráadásul a Zishenpingchan  kezelés jól tolerálhatónak bizonyult, és csak enyhe mellékhatásokat váltott ki.

A Zishenpingchan  az egyik első olyan tradicionális kínai gyógymód, mely kiegészítő kezelésként tudományos módszerekkel is hatékonynak bizonyult a Parkinson-kór kezelésében.

 

Forrás: DOI: 10.4103/1673-5374.235075

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

advanced-floating-content-close-btn